mandag den 1. januar 2007

Nej og atter nej!

Nu kan det være nok.

Der skal være færre akutberedskaber i Danmark, hvis man skal følge Sundhedsstyrelsens anbefalinger i en rapport, som lige er udkommet.

Akutberedskaber er sprogligt det samme som skadestuer. Indpakningen er bare en anden, for at man som menigmand ikke skal forstå budskabet. Der er i dag omkring 40 skadestuer tilbage på landets sygehuse, hvor man frit kan henvende sig direkte, når man her og nu har brug for hjælp som følge af sygdom eller ulykke.

Der er derfor allerede steder i landet, hvor der er langt til skadestuen. Nu skal der så være endnu længere. I københavnsområdet ligger skadestuerne tættere. Til gengæld er befolkningen her også større, så der er rigelig brug for de nuværende skadestuer, hvoraf nogle har over 40.000 besøg om året.

Alligevel mener Sundhedsstyrelsen, at omkring 20 akutberedskaber (læs: skadestuer) vil være mere end nok. Der skal endog måske kun være visiterede skadestuer, dvs. at man udelukkende kan komme der efter forinden at have passeret en eller anden form for sundhedsperson evt. en praktiserende vagtlæge, som så sender patienten videre, hvis det altså efter dennes mening er nødvendigt.

Alt sammen for at højne kvaliteten og gøre akutberedskabstilbuddet mere ensartet, hvis man skal tro Sundhedsstyrelsen.

Der er bare ikke meget faglig belæg for de kønne ord.

Det er ren sminke, som vil tage livet af endnu flere patienter i det danske sundhedsvæsen.
Derfor bør alle ganske almindelige borgere nu sætte hælene i jorden og protestere over planerne om fremtidens akutberedskaber.

Man skal ikke finde sig i færre skadestuer.

Der bliver brug for en folkelig protestbevægelse, som både kan vise regionspolitikere, folketingsmedlemmer og en sundhedsminister, at de tager fejl, hvis de tror, at man kan bilde befolkningen ind, at man får en bedre sundhed med den form for akutberedskaber (læs:skadestuer), der her er tale om.

Rapporten er nu udsendt til høring blandt en række særlig udvalgte organisationer, som har frist frem til 1. marts 2007 til at svare. Enhver kan imidlertid deltage i høringen. Det kræver blot, at man skriver til efp@sst.dk og fortæller, hvad man mener om forslagene i rapporten ”Gennemgang af akutberedskaber”.

Tænk på alle de børnefamilier eller ældre, som jævnligt har brug for skadestuen. Nu kommer de til at klare sig selv.

Gad vide om 100.000 afvisende høringssvar fra ganske almindelige mennesker vil gøre indtryk?
Hele rapporten ligger på nettet under www.sundhedsstyrelsen.dk